- De voorverkiezingen bij de Democraten op Super Tuesday laten een comeback zien van voormalig vice-president Joe Biden.
- Senator Bernie Sanders wint volgens exitpolls de staat Californië, waar 415 gelegeerden te verdelen zijn.
- Miljardair Michael Bloomberg en senator Elizabeth Warren scoren zwak op Super Tuesday.
Super Tuesday loopt uit op een echte tweestrijd tussen senator Bernie Sanders en voormalige vice-president Joe Biden bij de Democraten.
Biden heeft een comeback gemaakt bij de voorverkiezingen van zijn partij op Super Tuesday. Hij wint volgens Amerikaanse media in zeker negen van de veertien staten. Hoofdprijs Californië gaat volgens exitpolls vermoedelijk naar Bernie Sanders.
De voormalige vicepresident van Barack Obama stevent af op winst in Virginia, North Carolina, Arkansas, Oklahoma, Tennessee, Alabama, Minnesota en Massachusetts: de thuisstaat van rivaal Elizabeth Warren. Ook wint Biden volgens prognoses in Texas, waar dinsdag na Californië de meeste gedelegeerden zijn te verdelen.
“Een paar dagen geleden verklaarden de pers en commentatoren onze campagne dood”, zei de 77-jarige Biden in Los Angeles tegen verslaggevers. “Ik ben hier om te melden dat we beslist nog in leven zijn.”
Biden deed het eerder nog slecht bij voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire en Nevada, maar zijn campagne kreeg kort voor Super Tuesday een nieuwe impuls. De senator won in South Carolina en zijn rivalen Pete Buttigieg en Amy Klobuchar trokken zich terug. Zij spraken vervolgens hun steun uit voor Biden.
Sanders wint volgens exitpolls van meerdere Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in Californië. Hoeveel procent van de stemmen hij heeft binnengehaald, is nog niet bekend. In sommige steden in Californië wordt nog gestemd.
In Californië worden 415 kiesmannen verdeeld, het hoogste aantal van alle staten. Een kandidaat komt in aanmerking voor kiesmannen als ze meer dan 15 procent van de stemmen krijgen. Bloomberg en Biden staan net boven die grens.
Na Californië is Texas de belangrijkste staat op Super Tuesday. Amerikaanse media voorspellen dat Biden daar wint. In de zuidelijke staat zijn 228 'delegates' te verdelen.
In veertien Amerikaanse staten plus Amerikaanse Samoa werd dinsdag gestemd op kandidaten bij de Democraten die het in november willen opnemen tegen Donald Trump bij de presidentsverkiezingen.
Lees ook: Dit wil je weten over Super Tuesday en de tweestrijd tussen Bernie Sanders en Joe Biden
Super Tuesday: Biden tegen Sanders
In totaal wordt er op Super Tuesday voor 1.357 Democratische delegatieleden gestemd, ongeveer een derde van het totale aantal gedelegeerden.
De Democratische kandidaat die 1.991 delegatieleden van de partij achter zich krijgt voorafgaand aan de Democratische conventie van 13 juli, kan in het strijdperk treden tegen Donald Trump op 3 november.
Bij de tussentijdse telling van uitslagen op Super Tuesday heeft Biden de steun van 461 delegatieleden, Sanders staat op 404 en Michael Bloomberg op 46. Senator Elizabeth Warren komt niet verder dan 34 delegatieleden.